Mieliala – Helsinki 1939–1945
Mannerheimintie 13b • 18.10.2019–30.8.2020
ke–su 11–17
ma suljettu
Joulun aukioloajat:
24.–25.12. & 1.1. suljettu
26.12. & 31.12. klo 11–17
NÄYTTELY ON PÄÄTTYNYT 30.8.2020 | Helsingin kaupunginmuseo ja HAM Helsingin taidemuseo ovat toteuttaneet yhdessä Mieliala – Helsinki 1939–1945 -näyttelyn. Sota-aikana kaupungin ilme ja henkinen ilmapiiri muuttuivat radikaalisti.
UUTTA: Uppoudu sotavuosien mielialoihin kuuntelemalla podcastit
Syyskuussa 1944 Kallion sydämessä poltettiin salaisen mielialatiedustelun arkistoa. Tuhansia tavallisia suomalaisia oli edellisinä vuosina rekrytoitu raportoimaan mielialoista, huhuista ja toisinajattelusta työpaikoilla, kaupoissa, ruokaloissa, yleisissä saunoissa ja julkisissa kulkuvälineissä. Tiedot välitettiin sodanjohdolle antamaan kuvaa siviilien mielenmaisemista, jotka vaikuttivat rintamasotilaiden taistelukykyyn. Samana syksynä loput aineistosta haudattiin maahan Mäntyharjussa. Pelastunut osa konservoitiin 50 vuotta myöhemmin Kansallisarkistossa, ja tälle edelleen suljetulle arkistokokonaisuudelle perustuu HAMin ja Helsingin kaupunginmuseon ensimmäinen yhteisnäyttely, Mieliala.
Näyttelyn on ideoinut ja kuratoinut kirjailija Anna Kortelainen ja näyttelyarkkitehtina on toiminut elokuvalavastaja Minna Santakari. Taideteosten, valokuvien, esineiden ja tiedustelusitaattien kokonaisuus toimii ilmapuntarina, joka kertoo ristiriitaisista tunteista, ilon hetkistä, epäluuloista, peloista ja uhmasta. Näyttely esittelee sota-ajan Helsingin tärkeimpiä tapahtumapaikkoja, valojen ja varjojen maailmoja.
”Se miten juuri sinä reagoit näihin virikkeisiin ja ärsykkeisiin, on tie sodanajan helsinkiläisen mielentiloihin”, toteaa Anna Kortelainen.
Hakasalmen huvilassa teemana on Helsingin evakuointien vaikutus mielialoihin. Kaikkein arvokkaimmaksi arvioitu vietiin Helsingistä maakuntiin ja jopa Ruotsiin asti: lapset, naiset, vanhukset, tieteen ja taiteen aarteet, julkiset veistokset, kulttuuriperinnön merkkiteokset. Huvilassa pääsee tutustumaan suurponnistukseen, jolla varauduttiin pahimpaan. Siellä kiinnitetään huomiota myös Helsingin sotavuosien kuudenkymmenenviiden pommituspäivän vaikutuksiin kaupunkilaisten elämään sekä vieraillaan Helsingin sotasairaaloissa ja mielialatiedustelun toimistossa Vuorikadulla.
Mihin katosi Kolme seppää?
Patsaan kätkemisellä laatikkoon haluttiin haastaa katselijat eläytymään sodanajan tunnelmiin Helsingissä ja kutsua tutustumaan Mieliala-näyttelyyn.
Lue lisää
Mieliala ‒ Helsinki 1939‒1945
18.10.2019–30.8.2020
Helsingin kaupunginmuseo
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13 b
Hakasalmen huvilassa on toisinaan tapahtumia, jotka rajoittavat joihinkin näyttelyosioihin tutustumista. Ajankohdat löytyvät tapahtumakalenterista.