Kotimainen mykkäelokuvaviikko
Mykkäelokuvan valtakausi kesti 1920-luvun lopulle. Tarinat kerrottiin kuvin, voimakkain ilmein ja elein, joita välitekstit ja elävä musiikki tukivat. Yleisö kautta maailman hullaantui elokuvatähtiin, jotka loistivat komedioissa, rakkaus- ja seikkailuelokuvissa.
Suomessakin tehtiin 1920-luvulla kymmeniä mykkiä näytelmäelokuvia, lähinnä kotimarkkinoille. Näistä elokuvista noin puolet on säilynyt kokonaan, ja monista muista on katkelmia. Suruttoman kaupungin Kotimaisella mykkäelokuvaviikolla nähdään niistä kolme edustavaa esimerkkiä. Esitykset ovat 9.–17.3.2019 joka päivä lukuun ottamatta maanantaita 11.3. seuraavasti:
klo 12.00 Korkein voitto (1929)
Jännittävä tarina liikkuu hienoston salongeissa ja kuvaa muodikasta hotellielämää, ajelua loistoautoilla ja lentokoneilla, poliittista juonittelua ja vakoilua sekä säädyllisyyttä uhmaavaa rakkautta. Hollywoodissakin näytellyt ohjaaja Carl von Haartman onnistui kansainvälisiä markkinoita tavoitelleessa elokuvassaan luomaan Helsinkiin mannermaisen ilmapiirin.
klo 13.30 Ollin oppivuodet (1920)
Anni Swanin romaaniin perustuva elokuva kertoo tunteita herättävästi kartanon perijästä, Olli-pojasta, joka joutuu sukulaisensa juonien takia yksin maailmalle koviin oloihin. Monien käänteiden jälkeen, kohdattuaan hyvyyttä ja pahuutta, Olli löytää viimein takaisin vanhempiensa luo. Teuvo Puron kiitetty elokuva oli aikoinaan merkkipaalu suomalaisen filmiteollisuuden kehityksessä.
klo 15.00 Mustalaishurmaaja (1929)
Kiihkeä mustasukkaisuusdraama on elokuvanteosta innostuneiden nuorukaisten taidonnäyte. Vain 18-vuotias ohjaaja Valentin Vaala punoi melodramaattisen tarinan ja Theodor Tugai (Teuvo Tulio) loisti 16-vuotiaana pääroolissa tulisena mustalaisrakastajana. Mielikuvituksellisesti liioiteltu romanikulttuuri kehystää värikkäästi rakkautta, salajuonia ja lopulta taistelua elämästä ja kuolemasta.