1920-luvun töölöläiset keskuskeittiötalot
Arjen pelastus vai uhka kotoisuudelle?
1920-luvun töölöläiset keskuskeittiötalot
Hotelliasumista, moderniuden ruumiillistumia, naisten työssäkäynnin mahdollistajia vai arjen sosialismia? Keskuskeittiötaloihin on liittynyt niin 1920-luvulla kuin vielä nykyäänkin paljon oletuksia, ennakkoluuloja ja harhakäsityksiä.
FT Laika Nevalainen valottaa esitelmässään, mistä 1920-luvulla rakennetuissa keskuskeittiötaloissa oikein oli kyse. Miten järjestelmä toimi käytännössä? Minkälaisia etuja keskuskeittiöillä perusteltiin olevan verrattuna yksityisiin talouksiin? Minkälaisia asukkaita taloissa asui? Ja miksi ilmiö jäi lopulta suhteellisen lyhytaikaiseksi suosion hiipuessa jo 1920-luvun lopulla?
Modernin leimasta huolimatta keskuskeittiötalot olivat sekoitus uutta ja vanhaa. Talojen tarina kertoo samalla monista 1900-luvun alkupuolen tyypillisistä ilmiöistä kuten kaupungistumisesta, sosiaalisen rakenteen muutoksesta, rationalisoinnista, osuustoiminnasta, asuntojen muodonmuutoksesta, kotitalousideologiasta sekä ydinperheen ja kotikulttuurin tärkeydestä.
Esitelmä pohjustaa mainiosti klo 17 Hakasalmen huvilasta alkavaa Töölön klassismi -arkkitehtuurikävelyä, josta saa lisätietoja täältä.