Kuvitellut kartanot
Hakasalmen huvilan Kimallus ja kumarrus – kartanonväen kaksi maailmaa -näyttelyn sisältöä syventää kolmen luentotapahtuman sarja, jossa asiantuntijat avaavat laajempia näkökulmia näyttelyn aiheisiin.
Kolmas luentokokonaisuus tutustuttaa siihen, miten suomalaisten kartanoiden ja niiden asukkaiden todelliset vaiheet ovat kietoutuneet kuvitelmiin suosituissa romaaneissa ja elokuvissa.
Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Helsingin seudun kesäyliopiston kanssa.
Ohjelma:
klo 13.00 Tiina Miettinen: Aatelisneidin kuviteltu elämä – Ulla Möllersvärd (1791–1878) aikalaiskuvauksissa ja todellisuudessa
Varhaismodernin ajan nais- ja perhehistorian tutkija Tiina Miettinen Tampereen yliopistosta kertoo esitelmässään, mikä oli totta ja mikä kuvitelmaa Ulla Möllersvärdin tunnetussa tarinassa. Mikä oli totuus hänen ja keisari Aleksanteri I:n väleistä? Millaista Ullan elämä oli Porvoon valtiopäivätanssiaisten jälkeen – miten ja miksi hänelle luotiin myyttinen tarina keisarin rakastajattarena?
klo 13.40 Kirsti Manninen: Hatanpään kartanosta Hakoisiin – kartanoiden maailma suomalaisessa kaunokirjallisuudessa
Kirjailija ja kirjallisuudentutkija Kirsti Manninen esittelee kartanoromantiikan ikonisia mutta myös muuttuvia piirteitä esimerkkeinään klassiset suomalaiset kartanoromaanit ja niiden sankarit ja sankarittaret Fredrika Runebergin Fru Catharinasta ja Topeliuksen Linnaisten kartanon viheriästä kamarista Selmer Geethin Siltalan pehtooriin, Aino Räsäsen Junkkerin kartanon musikaaliseen Helena-rouvaan ja 2020-luvun uusiin kartanosarjoihin.
klo 14.20 tauko
klo 14.30 Juha Seitajärvi: Kuvitellut ja todelliset kartanot kotimaisissa elokuvissa
Suomalaisen elokuvan tutkija Juha Seitajärvi Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista käsittelee luennollaan pääkaupunkiseudun kartanoita ja niiden erilaisten miljöiden muuntamista elokuvien (kuten Kulkurin valssi ja Tähdet kertovat, komisario Palmu) tapahtumapaikoiksi suurten studioiden kultakautena 1920–1963. Tähtäimessä ovat myös tuhoutuneet kartanomiljööt. Luentoa värittää filminäytteiden ohella kartanoaiheisten elokuvien laulumusiikki eri tyyleineen.
Kuva: Kohtaus elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943), joka kuvattiin osittain Herttoniemen kartanon pihalla. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.