100 ja rapiat
Mannerheimintie 13b • 13.10.2017–25.3.2018
Hakasalmen huvilassa järjestetään satavuotiaan Suomen kunniaksi valokuvanäyttely, joka koostuu seitsemän noin satavuotiaan helsinkiläisen haastatteluista ja muotokuvista. Sadan vuoden aikana tapahtuneita suuria yhteiskunnallisia muutoksia tarkastellaan myös kotialbumikuvien ja muiden vanhojen valokuvien kautta.
Mikä on pitkän iän salaisuus? Mitkä ovat satavuotiaiden tärkeitä paikkoja Helsingissä? Miten mennyt kohtaa nykypäivän muotokuvissa? Se selviää Hakasalmen huvilan 100 ja rapiat -valokuvanäyttelyssä, joka koostuu seitsemän satavuotiaan helsinkiläisen kiehtovista elämäntarinoista ja suurikokoisista, uutta ja vanhaa yhdistävistä muotokuvakollaaseista. Kollaasit on kuvannut ja koostanut valokuvataiteilija Vesa Tyni, joka on kansainvälisesti palkittu helsinkiläinen valokuvaaja ja tunnettu varsinkin muotokuvistaan.
Vaikka melkein kaikilla näyttelyyn tekoon osallistuneilla satavuotiailla on juuret muualla – Pohjanmaalla, Hämeessä, luovutetussa Karjalassa, Ahvenanmaalla – on yhdistävänä tekijänä Helsinki, jossa suurin osa elämästä on vietetty. Sen lisäksi heitä yhdistää hersyvän elämäniloinen asenne. Haastatteluista nousseet muistot muodostavat katkelmallisen mutta kaikessa inhimillisyydessään kuvaavan kokonaisuuden satavuotiaan Suomen vaiheista. Hakasalmen huvilan seiniltä voikin lukea tarinoita yksittäisten ihmisten tavallisesta arjesta, mutta samalla suurista yhteiskunnallisista muutoksista.
Elämäntarinat ovat hyvin erilaisia: mukana on muun muassa rakennusmies, suurperheen äiti, diakonissa ja huippu-urheilija. Yhteinen historia kulkee kuitenkin rinnalla. Monien perheet ovat olleet suuria ja toimeentulo joskus niukkaa. Koulua on käyty niin kiertokoulussa kuin yliopistossa. Sotavuodet näkyvät kaikkien elämässä: nuoruus päättyi talvisodan syttymiseen vuonna 1939. Rauhaa seurasi jälleenrakennus ja monilla muutto kaupunkiin. Lapset kasvoivat ja Suomi vaurastui. Matkustamaan päästiin niin työn puolesta kuin vapaa-ajallakin.
Näyttelyä varten on käyty läpi satavuotiaiden kotialbumeita ja valittu sopivia kuva-aarteita kuvittamaan heidän elämäntarinoitaan. Hakasalmen huvilassa voi myös kokeilla, miltä itse näyttäisi, jos takana olisi sata vuotta elämänkokemusta. Varta vasten 100 ja rapiat -näyttelyä varten rakennettuun vanhennuskoneeseen voi astua sisään rypistettäväksi kuvankäsittelyn keinoin. Muistoksi saa pientä maksua vastaan valokuvan itsestään sadan vuoden kunnioitettavassa iässä.
Vanhus, ikäihminen vai seniorikansalainen?
Satavuotiaiden muistot ja muotokuvat täyttävät Hakasalmen huvilan alakerran. Yläkerta on puolestaan omistettu kaupunginmuseon valokuvakokoelmien aarteille, jotka kertovat, miten vanhuksia on kuvattu eri aikoina ja miten iäkkäät kaupunkilaiset ovat katukuvassa näkyneet. Signe Branderin, Ivan Timiriasewin, Simo Ristan ja muiden tunnettujen Helsingin tallentajien kuvat vievät kaduille, koteihin ja puistoihin. Kuvat näyttävät, miten vanhuksiin ja vanhuuteen on suhtauduttu, miten vanhukset on haluttu kuvata ja minkälaisia merkityksiä vanhuuteen on eri aikoina liitetty.
Yläkerran näyttelyosio päättyy 7.1.2018, kun huvilassa aletaan valmistella helmikuun alussa kantaesityksensä saavaa Vihan kevät – Helsinki 1918 -näytelmää ja siihen liittyvää installaatiota. Vihan kevät on Sirpa Kähkösen käsikirjoittama episodinäytelmä, joka tuo Hakasalmen huvilan saleihin sisällissodan kaupunkilaisarjen. 100 ja rapiat -näyttely jatkuu alakerrassa 25.3.2018 asti.
100 ja rapiat -näyttely kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon.
Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo, Vesa Tyni, Maija Astikainen sekä Torsten Liljebergin että Lahja Mäkelän kotialbumit