Musaa päälle
Laulaminen, soittaminen ja musiikin kuuntelu ovat uusien tutkimusten mukaan monin yllättävin tavoin hyväksi aivoille. Musiikin harrastaminen kehittää aivoalueita, jotka liittyvät muistiin, keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Musiikki vaikuttaa myös vahvasti tunteisiin ja mielialoihin. Viime vuosina musiikin on havaittu auttavan kivunlievityksessä sekä muun muassa masennuksesta ja aivoverenkiertohäiriöistä toipumisessa. Musaa päälle -tapahtuma tarjoaa tietoa ja elämyksiä musiikin vaikutuksesta aivojen hyvinvointiin.
Tapahtuman aluksi klo 12 aivotutkija, psykologian tohtori Teppo Särkämö Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksiköstä kertoo otsikolla Musiikki ja aivojen hyvinvointi, kuinka musiikin avulla keskittymiskyky paranee, mieliala nousee, muisti virkistyy ja kuulokin kohenee.
Esitelmän jälkeen klo 13–15 yleisö pääsee maistelemaan musiikin terveysvaikutuksia ja terapeuttista käyttöä kolmessa työpajassa, joissa kaikissa ehtii halutessaan pistäytyä.
Tanssi ja tunne -pajassa on tarjolla klo 13 ja 14 voimauttavaa tanssiterapiaa, liikkumista ja tanssin askelia musiikin tahdissa. Keho vireytyy, mieli kirkastuu ja hymy nousee huulille. Pajan vetäjänä toimii kehopsykoterapeutti Tarja Ryynänen
Laulua, liikettä, musiikin iloa -pajassa kokeillaan klo 13.30 ja 14.30 rentoa yhteislaulua ja liikettä kodin kaapeista kerättyjen välineiden siivittämänä. Heikot aistit ja liikuntarajoitteet unohtuvat, ja muisti virkistyy. Laulattajina ovat Mari ja Ville Myllymäki, ääneen ja viittoen.
Biisipiirustus-pajassa kuvitetaan klo 13–15 musiikkia vapaasti eläytyen. Piirustustaitoa ei tarvita. Kaikki, mitä syntyy, on oikein ja hyvää. Pajan vetäjänä on projektisuunnittelija Ville Niemi.
Tapahtuman toteuttavat Aivoliitto, Eläkeliitto, Kuuloliitto ja Helsingin Alzheimer-yhdistys, jotka tarjoavat tapahtumassa myös tietoa toiminnastaan ja palveluistaan. Kuuloliiton osastolla voi tutustua huonokuuloisten elämään ja apuvälineisiin ennen ja nyt.
Musaa päälle -tapahtumaan on vapaa pääsy.