Volker von Boninin retrospektiivinen valokuvanäyttely vie katseen eilisen Helsinkiin
Katse Helsinkiin on nostalginen valokuvanäyttely saksalaissyntyisen valokuvaaja Volker von Boninin Helsinki-kuvista, joista osa on monelle tuttuja. Henkilönä hän on jäänyt kuitenkin tuntemattomaksi. Näyttely ja sen yhteydessä julkaistava kirja kertovat nyt myös hänen elämäntarinansa.
Volker von Bonin (1924–2006) oli humanistinen valokuvaaja, jonka kuvissa korostuvat helsinkiläisen arjen hetket ja kaupunkimiljöö. Filmille tallentui paitsi maisemia ja rakennuksia myös helsinkiläiselämää, ihmisiä ja ilmiöitä. Näyttelyyn on koottu yli sata valokuvaa 1950–80-luvuilta. Niissä von Bonin tarkkailee Helsinkiä – katsoo sitä läheltä, mutta kuitenkin ulkopuolisin silmin. Hän on onnistunut tallentamaan persoonallisella tavalla hyvin ainutlaatuisia hetkiä. Kuvien avulla pääsee aistimaan pihalla leikkivien lasten tunnelmia, rakennustyöntekijöiden arkea, avantouimareiden nautintoa, bussia odottavien ilmeitä tai kirkon portailla istuvia rasvalettejä.
Volker von Boninin elämäntarina on monivaiheinen. Hän kävi Helsingin Saksalaista koulua, mutta asettui pysyvästi Suomeen vasta 1950-luvulla saatuaan paikan valokuvaajana painotalo Tilgmann Oy:llä. Töiden ohessa hän tallensi Helsinkiä ja sen ihmisiä. Muutaman vuosikymmenen aikana von Boninin käsissä syntyi tuhansia valokuvia ja parikymmentä valokuvakirjaa Suomesta ja sen pääkaupungista. Perheen kertoman mukaan hän koki Suomessa tiettyä ulkopuolisuuden tunnetta sekä kulttuurisesti että kielellisesti ja eli kahden kulttuurin välissä.
Näyttelyn on tuottanut kaupunginmuseon kuvakokoelmien intendentti Tuomas Myrén ja näyttelysuunnittelusta vastaa Osmo Leppälä. Näyttelyn avautumisen yhteydessä 6. lokakuuta Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisevat yhteistyössä Volker von Boninin valokuvia sisältävän elämäkerran, jonka on kirjoittanut valokuvahistorioitsija Yki Hytönen. Kirja on ostettavissa Hakasalmen huvilan museokaupasta, kaupunginmuseosta, Ratikkamuseosta ja kirjakaupoista.
“Von Boninin valokuvat esittävät ihmiset myötäeläen ja samalla pienen etäisyyden päästä. Tästä syntyy hieno yhdistelmä, jossa Helsinki ja sen ihmiset ovat yhtä aikaa läsnä. Kuvissa on samaan aikaan toteavuutta, lempeyttä ja usein myös huumoria. Sodan ja sen seuraukset kokenut von Bonin löysi humanistisen valokuvauksen kautta ilmaisuväylän ja hänen tulkintansa tuotti myönteisesti maailmaa tarkastelevia valokuvia”, Hytönen kertoo.
Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia -näyttely muuttuu tanssiksi ja ääneksi 23. marraskuuta klo 17–22. Tanssija-koreografit Tiia Hämäläinen ja Jaakko Simola sekä äänitaiteilija Marika Hyvärinen ovat luoneet esityksen Hakasalmen huvilaan osana 6 museon elämyskierrosta. Mukana tapahtumassa ovat Designmuseo, HAM, Hakasalmen huvila, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin Taidehalli ja Suomen valokuvataiteen museon K1-galleria. Tapahtuman ajan museoihin ja esityksiin on vapaa pääsy.
Katse Helsinkiin – Volker von Boninin valokuvia
6.10.2023–25.8.2024
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13b
Avoinna: ti klo 11–19, ke–su klo 11–17, ma suljettu
Pääsymaksu 14/10 €, Museokortilla vapaa pääsy
Katso kaikki tapahtumat
Kuva: Lapsia kiipeilytelineellä Tervasaaressa, 1969. Volker von Bonin / Helsingin kaupunginmuseo